Reflektioner

Egenomsorg – intention og nærvær

Et ord der går igen i de fleste af de møder jeg har med kvinder, er egenomsorg. Ikke mindst i de online sessioner jeg har med kvinder og familier i denne tid.
Egenomsorg er så essentiel en praksis, og samtidig virkelig svært for de fleste kvinder at praktisere i deres hverdag, inklusive mig selv.
Men hvorfor er det SÅ svært det med egenomsorg? Grundene er sikkert lige så mange og forskellige, som vi kvinder er. Men vi har brug for at stille os det spørgsmål mange gange, før der måske er et svar.

Læs mere her

Hvad er en doula

Doula ikke er en beskyttet titel, såsom fysioterapeut eller jordemoder. Derfor kan definitionen af en doula, og det den enkelte doula tilbyder varierer bredt. Ordet doula, er af græsk oprindelse og blev anvendt første gang i 1973 i bogen ‘The Tender gift’ skrevet af den medicinsk antropolog og forgangskvinde inden for amning og ikke-medicinsk fødselshjælp, Dana Raphael.

Læs mere her


Informeret valg – Informeret samtykke

Hvis du er, eller har været gravid har du helt sikkert (forhåbentlig) hørt udtrykket informeret samtykke. Men hvad dækker det egentlig over? Det er faktisk ikke så ligetil i et samfund hvor rigtig meget anskues sort/hvidt, og jeg oplever at kvinderne og familierne (og fagpersoner) har svært ved at stille skarp på hvad det indebærer og hvor vigtigt det er.

Læs mere her: Informeret valg – informeret samtykke

 

Det er da helt normalt når man skal føde ikke?

Kronik offentliggjort i Dagbladet Information den 24 Januar 2018 under titlen Vores fødekultur er styret af frygt, og det giver alt for mange komplicerede fødsler

Læs mere her: Det er da helt normalt når man skal føde ikke?

​Tanker om smerter, fysiske eller psykiske begrænsninger i graviditeten

At være gravid er ikke en sygdom. Men i ligestillingens navn er forventningen til kvinder, og kvinders egne forventninger omkring graviditet, fødsel og moderskabet, at deres fysiske og psykiske formåen er, og bør være fuldstændig uændret.​​

Læs mere her: Tanker om smerter

Mens vi venter…

Når man er startet barsel og man bare venter og venter på at der skal holdes fødselsdag, så kan tiden føles uendelig lang.

Her kommer jeg med mine bud på aktiviteter til at fylde ventetiden mens vi venter på baby

Læs mere her: Mens vi venter

 

Den søde ventetid​

Når man er startet barsel og man bare venter og venter, på at der skal holdes fødselsdag, så kan tiden føles uendelig lang.
Her kommer jeg med gode bud på aktiviteter til at fylde ventetiden, men husk nu: Slap af, spis godt og hold ud. Baby er på vej

Læs mere her: Den søde ventetid

 

Fødselshormoner – hvad er det og hvad kan de?

Når et barn bliver undfanget lader vi naturen gå sin gang i 9 måneder. Vores krop er skabt til at skabe og bære liv.
Uden behov for at man kontrollerer og griber ind, oplever langt de fleste raske gravide, at hvad der en gang var to små celler der blev forenet, er blevet til et velskabt og levedygtigt barn.
På trods af denne oplevelse, at vores krop kan forme et mirakel, er der en tendens til, at vi under graviditeten bliver i tvivl om, hvorvidt at vores krop i sidste ende er i stand til at starte fødslen naturligt, eller om vores krop kan føde og efterfølgende ernære vores mirakel, uden at vi bliver kontrolleret eller uden indgreb.

Det synes jeg giver stof til eftertanke.

​Læs mere her: Fødselshormoner – hvad er det og hvad kan de?